Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lieven Janssens : "Vorselaarse inwoners tekenen vredescharter, niet 'naast elkaar', maar 'mét elkaar' leven" - extra foto's

Vorselaar Wapenstilstand

Na de herdenking van Wapenstilstandsdag werd in Vorselaar vanochtend een houten bord ondertekend dat de verbondenheid tussen alle 46 nationaliteiten die in het dorp woonachtig zijn.

Op 4 februari 2024 organiseert Vorselaar een groot wereldfeest.

Bedoeling is om de verschillende landen en culturen op een mooie manier in de kijker te zetten. Ook de scholen en de kindergemeenteraad zullen de komende maanden werken rond het thema.

Burgemeester Lieven Janssens: “De wereld staat figuurlijk, en soms ook letterlijk, in brand. Oorlog verscheurt op een brutale manier de toekomst van vele kinderen en gezinnen: onder meer in Oekraïne, de laatste maand ook in het Israël-Palestina-conflict. De disruptie, de ontwrichting, de schrik en onzekerheid in de samenleving is groot.

Allemaal negatieve gevoelens die mensen ook angstig maken. De nood aan vrede en verbondenheid is meer dan ooit actueel.

Op zo’n moment kan je best een positieve actie gebruiken. Daar proberen we straks een eigen, Vorselaars, antwoord op te bieden. Bescheiden, kleinschalig, lokaal … maar wel heel erg warm en welgemeend en met veel V’s: Vorselaar, vereniging, vrede, veiligheid en verbondenheid.

We leven teveel binnen aparte gemeenschappen. Allemaal eigen eilandjes… en dat is verkeerd. De realiteit is dat de maatschappij nergens nog mono-cultureel is en dat we in een meer diverse wereld dan ooit tevoren leven.

Meer nog: dat die diversiteit een enorme verrijking met zich meebrengt. Voortdurend integreren we nieuwe mensen in onze samenleving. Dat is van alle tijden.

Dat betekent niet “naast elkaar” … maar “met elkaar” leven.

Iedereen is anders, en we hoeven zelfs niet allemaal dezelfde mening te delen over alles. Respectvol luisteren naar mekaar en inzicht verwerven in “waarom iemand een andere mening heeft”: dat is al de eerste, belangrijke, stap. Dat heet respectvol “samenleven”,  en één communiteit vormen.

Eens de taal de verkeerde kant opgaat, volgt het handelen zeer snel… en dan is ook geweld niet meer veraf. Daarom net dat we voorzichtig moeten omgaan met woorden. De oorzaak van polarisatie en verharding kunnen we dus zelf aanpakken.

En ja, dat kunnen wij hier in Vorselaar!

Zelf tonen dat we dat beter doen. Dat betekent: NIET uitsluiten, MINDER krachtige woorden … maar NET VERBINDEND werken, integreren en op een positieve manier samen-werken aan de toekomst. We kunnen de strijd voor vrede winnen door te streven naar meer gezamenlijkheid. “Oorlog is spijtig genoeg het werk van mensen” … maar vrede is dat evenzeer!”, besluit Lieven Janssens.

 Foto's: Adrie de Kok/NNieuws.

Vorselaar Wapenstilstand

Deel dit artikel